Opvoedtip van de maand December

The most wonderful time of the year!

Leuke feestjes, bezoekjes aan familie en vrienden, uitstapjes, ... Een hoop gezelligheid, maar vaak erg druk. Plan dus ook enkele rustige momenten in voor jezelf en voor je kinderen.Vaak zien we aan kinderen hun gedrag dat ze het moeilijk hebben met een bepaalde situatie. Ze luisteren minder goed, zijn vaker boos of droevig, trekken zich terug, zijn meer moe, stellen zelf erg druk gedrag,... Ieder kind uit dit anders.

1. Herken de signalen bij je kind. Observeer je kind goed en kijk hoe je kind reageert in bepaalde situaties. Zo leer je tijdig overprikkeling te voorkomen.
2. Zorg voor een duidelijk planning. Als je kind weet wat er staat te gebeuren, kan dit rust geven. Wanneer je bijvoorbeeld met een weekplanning werkt, heb je zelf ook meteen zicht of je misschien te veel activiteiten gepland hebt. Durf hierin te schrappen.
3. Erken de emoties van je kind. Geef je kind de ruimte om boos, verdrietig, bang,... te zijn, en geef hem/haar de nodige aandacht.
4. Installeer RUST. Gemakkelijk gezegd natuurlijk. Je kan zoeken naar dingen waar je kind rustig van wordt; bijv. een boekje lezen, yoga-oefeningen, samen tv kijken,... Je kan ook een rustig hoekje installeren waar je kind zich kan terugtrekken; dat kan op de slaapkamer zijn, maar een geïmproviseerde tent onder de tafel kan ook al een leuke plek zijn om even tot rust te komen.
5. Zorg voor jezelf. Neem zeker ook voldoende tijd voor jezelf, of samen met je parter, en ga er eens op uit zonder de kinderen.