Opvoedtip Januari

Elke maand vind je hier een opvoedtip over een ander thema. Wil je zeker zijn dat je hem maandelijks ziet? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Mediawijs opvoeden

Een nieuw jaar! 2023... In deze tijd is opvoeden met multimedia niet meer weg te denken! Jij en je kind kunnen handig gebruik maken van al wat de digitale wereld te bieden heeft. Maar aan elke medaille is een keerzijde. Veel ouders stellen zich vragen over hoe ze heel dat multimedia gebeuren in de opvoeding moeten aanpakken. Hoe voedt je mediawijs op?

Hou deze 5 tips in je achterhoofd en dan kom je al een heel eind!

  • Plezier

We gebruiken media omdat het leuk en handig is. Je kan er plezier aan beleven, dit mag je kind zeker doen! Laat je kind zich uitleven op de WII, dans samen op een liedje afgespeeld door Spotify,...

  • Inhoud

Voor alle leeftijden zijn er geschikte vormen van media. Als ouder is het belangrijk dat je op de hoogte ben van wat geschikt is voor je kind en voor zijn of haar leeftijd. Op games staat ook voor welke leeftijden het geschikt is.

  • Veilig

Leer enerzijds je kind al van jongs af aan wat de risico's van mediagebruik zijn. Anderzijds kan je (afhankelijk van de leeftijd) enkel kindvriendelijke opties ter beschikking stellen aan je kind (youtube kids, Netflix kids,...)

  • Samen

Om zicht te krijgen op waar je kind online mee bezig is, is het het best dat je eens samen gebruik maakt van media. Kijk samen naar de lievelingsserie van je kind, speel samen de game dat je kind zo graag speelt. Op die manier weet je waar je kind mee bezig is, zonder het te controleren.

  • Balans

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer tijd en vrijheid ze mogen hebben ten aanzien van mediagebruik. Maak duidelijke regels thuis en houdt een balans tussen mediagebruik en andere tijdsinvulling.

Wil je nog meer weten over mediawijs opvoeden? Kijk dan zeker eens op deze sites voor meer tips, leuke weetjes en handige tools:

https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant/

https://www.medianest.be/

https://childfocus.be/nl-be/Online-veiligheid/Ouders

Bronnen:

Netwerk Mediawijsheid. (z.d.). MediaDiamant. Mediawijsheid.nl.

https://www.mediawijsheid.nl/mediadiamant/

MediaWijs. (z.d.). MediaNest. MediaNest. https://www.medianest.be/