Heimwee op kamp
In de zomervakantie gaan veel kinderen op kamp. Er zijn allerlei soorten kampen en bieden kinderen heel wat mogelijkheden om plezier te maken, te spelen of nieuwe vrienden te leren kennen.
Voor het eerst op kamp
Er bestaan kampen voor kinderen van alle leeftijden. Een ideale leeftijd om te starten met op kamp gaan is er niet. Veel ouders kiezen ervoor om te starten met een dagkamp zonder overnachting. Zowel voor je kind als voor jezelf als ouder een goede test!
Loslaten
Een kind voor de eerste keer op kamp laten gaan is voor veel ouders een hele stap. De kans dat er iets niet goed loopt of dat je kind zich niet goed voelt is echter heel klein.
Gaat jouw kind voor het eerst op kamp met overnachtingen? Dan kan jij en je kind eens 'oefenen' door je kind te laten logeren bij familie of bij de ouders van een vriendje. Probeer er ook op te letten dat je je eigen angst niet overbrengt op je kind. Zeker jonge kinderen kunnen geen vertrouwen hebben in een goede afloop als ze merken dat jij je zorgen maakt.
Ik wil niet meer…
Het is heel normaal dat je kind – een paar dagen voor het vertrek - het kamp plots niet meer ziet zitten. Probeer je kind positief te motiveren.
Heimwee is een veelvoorkomend probleem bij kinderen die (voor het eerst) op kamp gaan.
Voorbereiding Voorafgaand aan het Kamp
- Praten over heimwee: Bespreek van tevoren met je kind wat heimwee is en dat het normaal is om het te voelen. Leg uit dat veel kinderen zich zo voelen wanneer ze weg zijn van huis.
- Positieve benadering: Focus op de leuke aspecten van het kamp en de avonturen die je kind zal beleven. Vertel verhalen over je eigen positieve ervaringen, indien van toepassing.
- Betrokkenheid bij de voorbereiding: Laat je kind helpen bij het inpakken en zorg ervoor dat ze enkele vertrouwde voorwerpen meenemen, zoals een favoriete knuffel of een foto van thuis.
Tijdens het Kamp
- Briefjes schrijven: Voorzie je kind van een paar korte, positieve briefjes die ze kunnen lezen tijdens het kamp. Zorg ervoor dat de toon van de briefjes geruststellend en aanmoedigend is.
- Communicatie beperken: Hoewel het verleidelijk kan zijn om veel contact te houden, kan te veel communicatie de heimwee verergeren. Bepaalde kampen beperken telefoontjes om dit te voorkomen.
- Vertrouwen tonen: Laat je kind weten dat je in hen gelooft en dat je zeker weet dat ze het naar hun zin zullen hebben. Deze geruststelling kan hun zelfvertrouwen vergroten.
Tijdens Heimwee
- Luisteren en begrijpen: Als je kind heimwee heeft, luister dan naar hun gevoelens zonder ze te minimaliseren. Toon begrip en empathie.
- Positieve herinneringen aanmoedigen: Vraag je kind om te vertellen over de leuke dingen die ze al hebben meegemaakt op kamp. Dit helpt hen te focussen op positieve ervaringen.
- Oplossingsgericht denken: Help je kind om na te denken over manieren om zich beter te voelen, zoals deelnemen aan een activiteit of praten met een kampbegeleider.
Na het Kamp
- Bespreken van ervaringen: Praat na het kamp over hun ervaringen. Wat vonden ze leuk? Wat vonden ze moeilijk? Dit helpt hen om hun gevoelens te verwerken en te leren van de ervaring.
- Erkenning van groei: Complimenteer je kind voor hun moed en doorzettingsvermogen. Erken dat het niet altijd gemakkelijk was, maar dat ze het toch hebben gedaan.
Heb je nog een vraag of wil je hierover samen met ons in gesprek gaan? Contacteer ons gerust voor een afspraak of telefonisch gesprek.