Voor ouders van tieners

Elke ontwikkelingsfase van je kind brengt zijn eigen uitdagingen mee. Veel ouders ervaren tijdens de lagere schoolperiode meer rust en evenwicht in de opvoeding. Met de komst van de puberteit lijkt die rustige periode voorbij en is het evenwicht even zoek. Er staan heel wat nieuwe uitdagingen voor je klaar voor jou als ouder, maar ook voor je tiener. 

Waar je als ouder tijdens de lagere schoolperiode nog regelmatig contact had met andere ouders aan de schoolpoort of bij hobby's, neemt dit vaak af. Je bent minder op de hoogte en er zijn minder mogelijkheden tot 'overleg' met andere ouders en je hebt het gevoel dat je minder een oogje in het zeil kan houden. 

Onder invloed van de hormonen gebeurt er heel wat in het hoofd en lichaam van je tiener. Dit kan heel wat onzekerheden en heftige emoties oproepen, maar ook hevige situaties waarin je tiener roept en tiert, met deuren gooit, je tiener zich afzondert of net even naar vrienden gaat zonder je toestemming...

Weet dat je steeds bij de opvoedingswinkel terecht kan om je hart te luchten, informatie te vragen en samen te zoeken hoe je met bepaalde emoties en gedrag van je tiener kan omgaan. Bel, mail of vul het contactformulier in als je een afspraak wil maken. 

Daarnaast organiseren we elk semester een ouderreeks waar je andere ouders van tieners met gelijkaardige vragen en uitdagingen kan ontmoeten. Je bent zeker niet de enige ouder die zoekende is in hoe hij/zij best omgaat met deze uitdagingen. Nieuwe data van de vormingsreeksen worden in januari en augustus gecommuniceerd. 

'Eerste hulp bij emoties van tiener' organiseren we elk voorjaar, waarbij we focussen op de veranderingen in de emotionele huishouding van je tiener. Tijdens deze ouderreeks bieden we je handvaten om je tiener te ondersteunen en conflicten te voorkomen.

De film 'Inside out' geeft op een leuke manier een beeld van hoe het tienerbrein werkt. 

De reeks wordt opnieuw georganiseerd in 2025!

'Waakzame zorg/Nieuwe autoriteitorganiseren we elk najaar. Voel je je af en toe machteloos en/of onzeker bij het opvoeden van tieners? Merk je dat je tiener niet luistert als je jouw stem verheft of straft? Zoek je naar een andere manier om meer rust te vinden in het opvoeden. Samen zoeken we a.d.h.v. verschillende technieken een evenwicht tussen een positieve relatie opbouwen en grenzen stellen.

Deze reeks gaat door op 9 en 23 oktober en 6 en 27 november, telkens van 19u30 tot 22u00.

Meer info vanaf eind augustus...

Enkele reacties van ouders na de reeks: 

"Ik vond de interacties over de inhoud leerrijk en goed om te horen hoe je positieve gedachten kan formuleren en regels kan opstellen."

"Het is heel interessant om bij te leren over de emoties van tieners en te horen hoe andere ouders hiermee omgaan."

"Ik heb tijdens de reeks veel bijgeleerd en antwoorden gevonden op mijn vragen. Ik vond het boeiend om te leren over hoe het puberbrein werkt en waarom ze doen wat ze doen." 

"Ik was verrast te horen hoe belangrijk zelfzorg als ouder is en hoe je eigen gedrag reacties kunnen uitlokken bij je tiener." 


Voor je tiener

Eén van de ontwikkelingstaken van een tiener is zelfstandig worden. Dit doen tieners onder andere door zich af te zetten van hun ouders en hun eigen weg te zoeken. Waar je kind als kleuter of lagere schoolkind nog bij jou kwam uithuilen als er iets gebeurd was, doen tieners dit veel minder en willen ze vaak dingen waar ze het moeilijk mee hebben (nog) niet bespreken met jou als ouder. Dit is heel normaal, mogelijks kan je kind wel terecht bij vrienden of misschien bij het JAC, Awel of een andere jongerenorganisatie. 

Jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen zowel bellen, mailen als chatten met medewerkers van het JAC of Awel. Een gesprek op afspraak kan bij het JAC in Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Lummen. Deze diensten zijn gratis, vrijblijvend en vertrouwelijk. Daarnaast is er op hun websites ook heel wat betrouwbare informatie te vinden over thema's die belangrijk zijn voor jongeren. Meer info kan je vinden op:
https://www.caw.be/jac/
https://www.awel.be/  
https://arktos.be/nl/home