Groeimindset

Vanuit de opvoedingswinkel geloven we heel erg in de voordelen van een groeimindset en willen we dit graag in de kijker zetten. Tijdens de Week van de groeilamp 2022 hadden we dan ook groeimindset als thema gekozen. Hieronder kan je de informatie die we tijdens die week gedeeld hebben terugvinden en hopen we jou zo te kunnen inspireren. 

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Groeimindset gaat over de overtuiging dat we kunnen groeien, dat we ergens beter in kunnen worden, je kan blijven bijleren, dat je soms moet doorzetten en dat fouten maken erbij hoort. 

Opvoeden vanuit een groeimindset kent heel wat voordelen in het opvoeden en in het dagelijkse leven. Onze mindset bepaalt in grote lijnen hoe we denken, voelen en doen. Mensen met een positieve groeimindset zijn vaak gelukkiger en hebben meer veerkracht. 

Vandaag willen we graag de focus leggen op ๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—ฝ๐—น๐—ถ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป. Iedereen krijgt graag een complimentje en ze geven is al even leuk. Maar wist je dat een compliment zoveel meer kan zijn? Het effect van een compliment dat procesgericht is kan een wereld van verschil maken! Dit leuke filmpje legt het even uit!

Zoals beloofd delen we ook enkele ๐—ผ๐—ฒ๐—ณ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป om onze mindset in groeimodus te krijgen. Natuurlijk bestaan er nog veel meer oefeningen, dus als jij nog een leuke oefening kent, deel hem gerust op onze facebook of stuur een mailtje! 

Een positieve gezichtsexpressie zorgt ervoor dat je je innerlijk positiever gaat opstellen in tegenstelling tot bij negatieve gezichtsexpressie. 

Onze emoties en ons lichaam beรฏnvloeden elkaar in beide richtingen.

Uit onderzoek blijkt dat het zelfvertrouwen bij atleten groeit als ze elke dag een paar minuten in een bodybuilderhouding voor de spiegel staan. Al na 2 minuten zorgt zo'n power pose voor veranderingen in ons brein en in ons bloed (hoger testosteron, lager cortisol = stressverlagend).

Door ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ถ๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—น te gebruiken, kunnen kleine verschillen toch grote veranderingen teweeg brengen. 
Een mooi voorbeeldje hiervan zijn de woordjes ๐™ฃ๐™ค๐™œ ๐™ฃ๐™ž๐™š๐™ฉ.

Wil je graag meer weten? Bekijk dan zeker even het filmpje van Carol Dweck, Amerikaanse professor in de psychologie en uitvindster van de  groeimindset!  https://www.youtube.com/watch?v=ZyAde4nIIm8 

Sommige kinderen weten niet waar ze goed in zijn of vinden dit moeilijk om te zeggen. Sommige kinderen denken zelfs dat ze nergens goed in zijn. Maar ons gevoel en onze gedachten hebben het niet altijd juist! Stoef over je kind/leerling! Laat hem/haar zelf ook zoeken naar dingen die hij/zij goed kan! 
.

Omdat we er niet genoeg van krijgen, nog een laatste quote om de Week van de Groeilamp mee af te sluiten 

Een gedachte die laat groeien is: 'ik maak fouten zodat ik ervan kan leren' 

Krijg jij er ook geen genoeg van? Voor meer informatie kan je uiteraard bij ons terecht. In het najaar organiseren we ook opnieuw een vorming over groeimindset!!! 

Als boekentip geven we graag 'Je bent goud waard' van Steven Gielis mee en ook op www.platformmindset.nl is een bron van info te vinden! 

Leo Bormans, Vlaams ambassadeur voor geluk en levenskwaliteit en schrijver van het wereldberoemde The World Book of Happiness, benadrukt dat je de keuze voor een positief leven zelf in de hand hebt.

 "De intentie ligt bij jou, bij de manier waarop je naar de dingen kijkt en bij de activiteiten die je onderneemt. Het is aan jou om te beslissen of je accent legt op angst en verdriet of op blijdschap en dromen." 
Optimisme is dus maakbaar.

Zelfs als heel wat dingen moeilijk lopen, is er steeds hoop. Er zijn gelukkig ook nog dingen of momenten waarop het beter gaat! 

Daar willen we graag op focussen en zo zoeken hoe je je talenten op moeilijke momenten kan inzetten om toch te groeien! 
.

Een groeimindset is niet alleen thuis belangrijk. Met een ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ถ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐˜€๐—ฒ๐˜ ๐—ถ๐—ป ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ผ๐—ผ๐—น kan je door je woordkeuze en de manier waarop je complimenten geeft nog meer een ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ถ๐—ธ๐—น๐—ถ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜ creรซren. Zeggen jouw leerlingen vaak: "Ik kan dat niet"? Of dat ze geen talent hebben, niet gemotiveerd zijn? Dan zitten ze vast in een fixed mindset. Ze leren minder makkelijk en dat wekt frustraties op. Kinderen met een growth mindset daarentegen zeggen: "Ik kan dat nรณg niet". Ze zijn op groei gericht, gaan uitdagingen aan, leren uit fouten en beseffen dat ze door inspanning en zelfvertrouwen succes kunnen bereiken. Op de website van Platform Mindset kan je heel wat informatie vinden, volledige lespakketten, maar ook gratis, leuke downloads! Neem dus zeker een kijken en help jouw klas nog meer groeien! Ook via deze link kan je nog heel wat info vinden. 

In 2021 hebben we ons licht laten schijnen op positief opvoeden en een podcastreeks gemaakt over deze reeks. Deze vind je hier terug. 

Dagelijks staan Sandra en Tine klaar om ouders te begeleiden met opvoedingsvragen. Voor deze speciale gelegenheid zetten we graag onze werking nog eens in de kijker!