Opvoedtip van de maand juli

Vakantiepret

We puffen samen richting de grote vakantie. Na een periode vol inspanning en misschien wel wat examenstress, gaan we samen op zoek naar het vakantieritme.

Misschien staat er wel een mooie reis op het programma of misschien zoeken jullie thuis de ontspanning op? Of misschien moeten jullie toch nog wat doorwerken en is het zoeken naar opvang en entertainment voor de kids?

Wat de planning ook is, in deze nieuwsbrief geven we jullie graag 5 vakantietips mee om de kalmte en vakantiefun te bewaren. (ps het zijn vanaf 1 juli maar 63 dagen tot de school weer start J)

Tip 1: rustig aan

Of je nu op reis gaat of thuis blijft, vakantie is anders dan het leven van elke dag. Kies voor een vakantieplanning die past bij je gezin. Voorzie ruimte voor 'niets moeten' en gezellig samenzijn. Welke eenvoudige dingen brengen jou en je kinderen meteen in de vakantiestemming?

Tip 2: een vakantieritme

Zorg ook tijdens de vakantie voor een structuur. Dit kan heel wat onrust wegnemen. Zorg voor een bepaald ritme, bijvoorbeeld na het ontbijt doet iedereen waar hij zin in heeft, na het middagmaal doe je samen iets. Of kies 's avonds samen wat jullie de volgende dag gaan doen. Een kalender met tekeningen of pictogrammen kan je kind helpen.

Tip 3: gezellige vakantieregels

Vaak gaat het er in de vakantie wat losser aan toe. Zoek een balans tussen 'dit moet' en 'dit mag', tussen vaste regels en gezellige vakantieregels. Elke dag een ijsje, een nachtje slapen in het grote bed of zelf bepalen waar je je 'vakantiegeld' aan uitgeeft: dat geeft garandeert een vakantiegevoel.

Tip 4: tieners mee op reis

Tieners hebben een ander idee van de ideale reis dan hun ouders. Het komt er dus op aan om rekening te houden met elkaar. Zorg zeker ook voor goede afspraken, voldoende afwisseling en actie en geef hun de kans om met leeftijdsgenoten rond te hangen. Denk ook nog eens aan dat mooie evenwicht tussen loslaten en vasthouden, ze houden nu eenmaal van hun vrijheid…

Tip 5: naar buiten

Zes op tien kinderen zet buitenspelen in hun top drie van favoriete activiteiten. Ruimte om te rennen, te fietsen, te springen, lawaai te maken en energie kwijt te raken. Kinderen hebben ook nood aan natuur. Modder maken van zand, visjes vangen in de beek, putten graven: kinderen genieten daar enorm van. Kinderen komen ook tot rust buiten. Genieten van de zon op hun gezicht of de wind in hun haren. Of wat dacht je van dromen in een verborgen kamp of in de boomhut?

Bron: https://www.groeimee.be/themas