Wat is de Week van de Groeilamp? 

Na meer dan 10 jaar Week van de Opvoeding weten we het zeker: dit gaat al lang over meer dan 'opvoeden' alleen! De campagne wil mensen ook laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat. Dat idee wil de nieuwe campagne uitstralen. Geen wisselende jaarthema's meer, elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien.

Met als krachtig symbool, de groeilamp.

De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving.

De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.

De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké!

EXPOO/Opgroeien en Gezinsbond coördineren de Week van de Opvoeding. In samenwerking met VCOK stellen we een activiteitenaanbod samen om de Week van de Groeilamp overal te laten oplichten.


Groeimindset: opvoeden met de focus op mogelijkheden!

Dit jaar trekken we er de hele maand mei weer op uit om opvoeden in de spotlight te zetten en meer bepaald groeimindset

Je kan ons vinden aan scholen, kinderopvanginitiatieven en op enkele evenementen in onze regio! Zie je ons standje ergens? Kom dan zeker eens samen met je kinderen aan ons rad draaien en laat je verrassen door alle groeimogelijkheden!!!

Houdt van 15 tot 24 mei ook zeker onze facebookpagina dagelijks in het oog voor meer info, leuke quotes en oefeningen! 

Groei jij met ons mee?  

 Wij beginnen aan de 𝘄𝗲𝗲𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗶𝗹𝗮𝗺𝗽 met evenveel enthousiasme als Pipi Langkous al haar avonturen aangaat! Volg ons op de voet en deel je ervaringen met ons op facebook of stuur ons een mailtje. 

Groeimindset gaat over de overtuiging dat we kunnen groeien, dat we ergens beter in kunnen worden, je kan blijven bijleren, dat je soms moet doorzetten en dat fouten maken erbij hoort. 

Opvoeden vanuit een groeimindset kent heel wat voordelen in het opvoeden en in het dagelijkse leven. Onze mindset bepaalt in grote lijnen hoe we denken, voelen en doen. Mensen met een positieve groeimindset zijn vaak gelukkiger en hebben meer veerkracht. 


Door 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗶𝘁𝗮𝗮𝗹 te gebruiken, kunnen kleine verschillen toch grote veranderingen teweeg brengen. 

Een mooi voorbeeldje hiervan zijn de woordjes 𝙣𝙤𝙜 𝙣𝙞𝙚𝙩.Wil je graag meer weten? 

Bekijk dan zeker even het filmpje van Carol Dweck, Amerikaanse professor in de psychologie en uitvindster van de groeimindset! 

https://www.youtube.com/watch?v=ZyAde4nIIm8 

Leo Bormans, Vlaams ambassadeur voor geluk en levenskwaliteit en schrijver van het wereldberoemde The World Book of Happiness, benadrukt dat je de keuze voor een positief leven zelf in de hand hebt. "De intentie ligt bij jou, bij de manier waarop je naar de dingen kijkt en bij de activiteiten die je onderneemt. Het is aan jou om te beslissen of je accent legt op angst en verdriet of op blijdschap en dromen. Optimisme is dus maakbaar.

In 2021 hebben we ons licht laten schijnen op positief opvoeden en een podcastreeks gemaakt over deze reeks. Deze vind je hier terug. 

Dagelijks staan Tine en Eva klaar om ouders te begeleiden met opvoedingsvragen. Voor deze speciale gelegenheid zetten we graag onze werking nog eens in de kijker!