De Week van de Groeilamp

16 - 23 mei

Wat is de Week van de Groeilamp? 

Na meer dan 10 jaar Week van de Opvoeding weten we het zeker: dit gaat al lang over meer dan 'opvoeden' alleen! De campagne wil mensen ook laten nadenken over hoe we een omgeving creëren waarin het goed is voor kinderen en jongeren om op te voeden. Daar speelt opvoeding een centrale rol in, maar het gaat nog om zoveel meer. Het gaat ook om letterlijk en figuurlijk ruimte maken om te groeien. Ook ouders en andere opvoeders groeien in hun rol. Het is een proces, met topdagen en dagen dat het wat minder gaat. Dat idee wil de nieuwe campagne uitstralen. Geen wisselende jaarthema's meer, elk jaar zeggen we in mei luid en duidelijk: een applaus en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien.

Met als krachtig symbool, de groeilamp.

De lamp laat ons licht schijnen op 'opvoeden'. Want groot worden, dat gaat niet helemaal vanzelf. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving.

De lamp zet alle geweldige ouders, familieleden en opvoeders in de spotlights te zetten. Omdat ze dat dubbel en dik verdienen.

De lamp zet de plaatsen in de kijker waar je je licht kan opsteken als je het even niet meer weet. Want ook dat is opvoeden: er is geen licht zonder schaduw. En dat is oké!

EXPOO/Opgroeien en Gezinsbond coördineren de Week van de Opvoeding. In samenwerking met VCOK stellen we een activiteitenaanbod samen om de Week van de Groeilamp overal te laten oplichten.


Positief opvoeden challenge

Graag nodigen we jullie dan uit om mee te doen met onze 'Positief opvoeden challenge'. Geheel vrijblijvend en op je eigen tempo.

Wat is de Positief Opvoeden Challenge?!

Het wordt een digitale week vol leuke én korte fragmenten over Positief Opvoeden.
Deze geluidsfragmenten kan je beluisteren tijdens een tasje koffie, een wandeling of een korte pauze.

Bij elk geluidsfragment hoort ook een leuke challenge om thuis met het gezin of voor zichzelf te doen. Want tijd voor zelfzorg is ook een belangrijk onderdeel van Positief Opvoeden.

Het zit er weer op! We hopen dat we jullie zinvolle inzichten hebben kunnen meegeven via onze podcast van de "Positief Opvoeden Challenge". Heb je echter nog vragen, twijfels of bezorgdheden? Aarzel niet om ons te contacteren.  

Hieronder kan je de podcastreeks terugvinden.   

Aflevering 1: In deze podcast delen we tips over hoe je een veilige en stimulerende omgeving kan creëren voor je kind.

Aflevering 4: 👮‍♀️ Positieve Discipline 👮‍♀️

Het hoort binnen de ontwikkeling van kinderen dat ze grenzen opzoeken, aftasten en verleggen.
Grenzen stellen als ouders is niet altijd gemakkelijk, soms voelt het alsof je als politie agent langs de weg instructies staat te geven. Toch is grenzen stellen erg belangrijk. Hoe kan je dit doen op een positieve manier?

Aflevering 2: Realistische verwachtingen over onszelf, ons kind of je partner.  Ontdek hoe het loslaten van verwachtingen een positief effect heeft op jou en je hele gezin. 

Aflevering 5: Goed voor jezelf zorgen! Zelfzorg als ouder is helemaal niet vanzelfsprekend. De momenten dat je iets voor jezelf kan doen, zijn vaak schaars. Toch is het belangrijk om deze tijd voor jezelf in te plannen.Weet dat elke keer dat je voor jezelf kiest, jij jouw batterij op laad en je zelfzekerder voelt als partner én als ouder. 

Aflevering 3: Een positieve leeromgeving. Hoe bied je deze positieve aandacht en steun in de alledaagse drukte? Ontdek de leuke "druk de wereld op pauze-knop challenge".

Goed voor jezelf zorgen als ouder! Ontspanningsoefening om even tot rust te komen. 

Goed voor jezelf zorgen als ouder! Een korte aandachtsoefening om je batterij terug op te laden! 

Dagelijks staan Tine en Eva klaar om ouders te begeleiden met opvoedingsvragen. Voor deze speciale gelegenheid zetten we graag onze werking nog eens in de kijker!

Teaser Week van de Groeilamp